Inicio - Blog

Lehim Nasıl Çıkarılır? (Geliştirilmiş Yöntem)

Lehim Nasıl Çıkarılır

Açık Lehim Nasıl Çıkarılır, Lehimi devre kartından sökmek zorlu bir görev olabilir. Elbette lehimi orada da bırakabilirsiniz. Lehim, kısa devre veya yapısal sorunlar oluşturmadığı sürece, lehimi eriyene kadar ısıtabilirsiniz. Ardından bileşenlerinizi tamamen bastırabilirsiniz. Lehim yine de işe yarayacaktır. Hatta onunla bir bağ kuracaksınız.

Bununla birlikte eski lehim sorun oluşturacaksa onu sökmekten başka seçeneğiniz yoktur. Neyse ki, bu lehimi sökmek için birkaç seçeneğiniz var ve her biri bir tür alet gerektirir.

Bu kılavuz size lehimi nasıl çıkaracağınıza dair yol gösterecektir. Umarım yararlı olur.

https://youtu.be/wMLvArUmLmk

Devre Kartından Lehim Nasıl Çıkarılır?

Projeniz ne olursa olsun, devre kartınızdan lehimi çıkarmanın veya sökmenin birkaç yöntemi vardır. Bu yöntemler makineyle çalışan aletlerden el aletlerine kadar çeşitlilik gösterir. Sonuçta bunların hepsi ayni işi görecek. Çoğu kendin yap projesi için, sadece lehim sökme pompasına ve örgüsüne ihtiyacınız vardır.

Lehim fitili de vardır. Bunların ötesinde, daha özel görevler ve durumlar için yöntemler vardır. Hangisi olursa olsun, alet seçimi genellikle sadece kişisel tercihe bağlıdır.

1.1 Lehim Sökme Yöntemi Seçme

Alet ne olursa olsun, lehim sökme sadece birkaç basit yöntemle yapılır. Hepsinin avantajları ve dezavantajları vardır. Çoğu zaman, seçtiğiniz yöntem, neyi söktüğünüze, ne kadar büyük ve nerede olduğuna bağlıdır.

1.1.1 Taşlama ve Kazıma

Temel lehim sökme teknikleriniz, lehimi taşlamak ve kazımaktır. Bu teknikler biraz zaman alacak, ancak çoğu zaman işe yarayacaktır. Ayrıca, sadece bir bıçak, kazıyıcı veya delmeye ihtiyaç duyarsınız.

Lehim Nasıl Çıkarılır

Bu teknikler aynı zamanda en kontrollü ve en sistemli olanıdır. İşin sırrı, teknik becerilerinizde. Metal yorulması tek dezavantajdır. Bundan dolayı, çoğu insan taşlamayı son yüzey hazırlama aşamalarına saklar.

1.1.2 Makinede İşleme ve Frezeleme

Freze makinenizi hassaslık için bir mikroskopla bağdaştırmak isterken lehim maskesini devre kartından çıkarabilirsiniz. Hurdaya çıkarılması için lehimin frezelenmesi çok daha az zaman alacaktır, ancak bu aşırı derecede beceri ve deneyim gerektirir.

Matkap ucu PCB’yi delebilir ve bu işlem esnasında ona zarar verebilir.

Makinede İşleme ve Frezeleme

1.1.3 Kimyasal Sıyırma

Bu teknik, bir fırça veya pamuklu çubukla uygulamanız gereken sıvı bir kimyasal çözücü kullanır. Bu tekniği sadece lehimi bakır plakalardan veya lehim yüzeylerinden çıkarmak için kullanmalısınız.

Bütün bunlara rağmen, yine de devrenizi korumak için maskeleme bandı veya başka bir koruyucu malzeme kullanmak istersiniz. Çözücü madde, lehimi bir boya sıyırıcı gibi parçalar. Lakin izin verirseniz temel malzeme bozulacaktır.

1.1.4 Mikro Kumlama

Lehimi geniş bir yüzey alanından çıkarmanız gerekiyorsa mikro kumlama yöntemiyle PCB’nizin yüzeyini temizlemek istersiniz.

Bu teknik, aşındırıcı malzemeleri hedef bölgeye kalem şeklindeki bir el aletiyle ileriye iten küçük tezgâh üstü sistemler kullanır. Aletin uygulamadan sonra yıkanması gerekir. Bu aşındırıcı malzeme yüzey kaplamayı kumlama ile temizler.

Mikro Kumlama

Devre Kartı Deliklerinden Lehim Nasıl Çıkarılır?

Yukarıdaki teknikler yüzeye monte edilmiş bileşenler üzerinde çalışır, ancak delikten lehimleme çok farklı bir yaklaşım gerektirir. Neyse ki, bir bileşeni veya fazla lehimi çıkarmak istemenize bakılmaksızın, birkaç faydalı PCB delikten lehim sökme seçeneğiniz var.

2.1 Lehim Sökme Kauçuk Ampulü, Pompası veya Lehim Emici

Lehim emiciler olarak da adlandırılan lehim sökme ampulleri, lehimi devre kartı deliklerinden çıkarmak için mevcut en popüler yöntemdir. PCB’yi ve deliği bir mengene veya PCB tutucuda emniyete alırsınız. Ön ısıtmadan sonra kauçuk ampulü deliğin arkasından sıkarak ardından bırakarak lehimi karttan emersiniz.

Kartın hasar görmesini önlemek için, lehim aletinizi arada bir yeniden lehimlemelisiniz, çünkü bu teknik lehimi de kendinden çıkaracaktır.

Bu aletleri hem kauçuk ampul ile hem de kauçuk ampul olmadan da alabilirsiniz. Bu lehim sökme pompalarında bir piston kauçuk ampulün yerini alır, ancak bunların çalışması aynıdır.

Pompası veya Lehim Emici

2.2 Matkap

Herhangi bir nedenle kauçuk ampul kullanamıyorsanız, lehimi bir matkap veya pim mengenesi ile devre kartı deliklerinizden çıkarmayı deneyebilirsiniz.

Delme işlemi başka bir yaygın lehim sökme yöntemidir, ancak PCB deliğinin çapı 0,029 inç olduğundan, yeterli miktarda küçük bir karbon, kobalt veya yüksek hızlı çelik uç kullanmanız gerekir. Büyük uçlar, karta zarar vererek delik içindeki kalıntıyı çıkaracak.

Lehim Nasıl Çıkarılır

2.3 Lehim Sökme Örgüsü/Fitili

Artık her gün kullanılmıyor, bazı teknisyenler halen eski güzel lehim sökme örgüsüne çok güveniyor. Ufacık örülmüş bakır tellerden oluşan bu halatlar ısıtılır ısıtılmaz yakındaki herhangi bir lehimi fitiller. Örgüyü kullanmak için deliğin veya lehimin üstüne yerleştirin ve daha sonra doyana kadar ısı uygulayın.

 2.4 Hepsi Bir Arada Çözüm Yolları

Yukarıdaki yöntemlerin yanı sıra, birkaç karma donanım bulabilirsiniz. Bu aletler, lehim sökme aletini bir lehim aletiyle birleştirir. Onları ya lehim sökme kauçuk ampulü ya da pistonla alabilirsiniz. Bu aletler, ellerinizden birini serbest bırakırken lehim sökme işlemi yapmanıza izin verir.

Lehimi sizin için otomatik olarak emecek olan tamamen elektronik versiyonlarını bile bulabilirsiniz. Kendini lehimi çıkarmaya ve bundan başka hiçbir şeye adamamış birkaç model de vardır.

Fitil Olmadan Lehim Nasıl Çıkarılır?

Yukarıda bahsedilen teknikler, lehimi bir devre kartından çıkarmanın en yaygın yöntemleridir, ancak kesinlikle bunu yapmanın tek yolu bu değildir.

Örneğin, gerçek bir fitile ihtiyacınız yoktur. Erimiş lehimi emecek herhangi bir şeye ihtiyacınız olur. Eski CAT5 Ethernet kablosu gibi herhangi bir ince örgülü tel iş görür. Herhangi bir yalıtımı çıkardıktan ve telleri birlikte büktükten sonra, lehim fitili kullanmak için standart prosedürleri takip edin.

Daha etkili bir şeye ihtiyacınız varsa, ev yapımı fitilinizi kullanmadan önce lehim akısına daldırın.  

Etrafında herhangi bir örgülü tel yoksa bunun yerine lehimi dışarı itmek için ince bir çubuk kullanabilirsiniz. Çubuğu diğer taraftan ısıtırken tutucudan geçirirsiniz, çubuk gerisini halleder.

Bunun yerine çubuğun lehimlenmesini önlemek için karbon kurşunkalem ucu, paslanmaz çelik veya ahşap kürdan gibi kolaylıkla lehimlenmeyen bir şeye ihtiyacınız vardır.

Lehim Aleti Olmadan Lehim Nasıl Çıkarılır?

Şimdiye kadar, bir lehim aletine sahip olduğunuzu ve onun nasıl kullanılacağını bildiğinizi varsaydık. Ancak, bunu bilmediğiniz zaman ne yapmalısınız? Bu tekniklerin çoğu için lehim aletine ihtiyacınız yoktur.

Lehim aleti, ısıtılmış bir metal parçasının biraz daha fazlasıdır. Böylece, başka bir ısıtılmış metal parçası ile değiştirebilirsiniz. Propan fener ile iki uzun, düz başlı tornavida bunun için mükemmeldir.

Genellikle, renginin solmasına aldırış etmeyeceğiniz bir tornavida ve bir diğerinin lehimle kaplı olmasına aldırış edeceğiniz bir tornavida kullanmaya sahip olacaksınız.

Oradan, demirle değiştirilmiş tornavidanızı kırmızıya dönene kadar ısıtmanız ve daha sonra başka herhangi bir lehim aletini kullandığınız gibi kullanmanız gerekir. Bunu lehimleme alanına yakın yapmak istersiniz, böylece tornavidayı soğumadan önce kullanabilirsiniz.

Diğer tornavidayı fitil olarak kullanırsınız. Erimiş lehim soğuk bir tornavidaya kolayca yapışmalıdır. PCB’nize ve bileşenlerinize zarar verebileceğinden, lehimi temizlemek veya yontmak için tornavida fitili kullanmayın. Lehimi temizlemek için tornavidayı ısıtabilirsiniz.

Eski Lehim Nasıl Çıkarılır?

Lehim eskidikçe, lehimi özellikle önemli lehim aleti ve lehim emici ile eritmek giderek daha zor hale gelir. Ancak lehimin en harika yanı icat edildiğinden bu yana değişmemiş olmasıdır.

Tabii ki, kullandığımız malzemeler daha iyi bağlantılar yapmak için değişti, ancak modern lehim eski lehimin yaptığı gibi eriyor. Eski lehimi de bu şekilde çıkarırsınız. Yeni bir lehim tabakası uygularsınız ve sonunda ısı, altındaki eski öğeleri eritir.

Daha sonra onu yukarıda bahsedilen lehim sökme tekniklerinden herhangi biriyle çıkarırsınız.

Lehim Akısı Nasıl Çıkarılır?

Kullandığınız lehime bağlı olarak, lehimleme alanınızın çevresinde biraz akı biriktiğini görebilirsiniz. Bu akı çoğunlukla zararsızdır, böylece orada bırakabilirsiniz, ancak basit bir teknikle temizleyebilirsiniz.

Bu tekniğin nasıl çalıştığı, lehiminize ve akınıza bağlı olacaktır, bu nedenle üreticinin belgelerini kontrol etmek isteyeceksiniz. Bazı kendin yap uzmanları, temiz olmayan akıyı çıkarmak için izopropil alkol veya damıtılmış su kullanabileceğinizi söylüyor, ancak bu durum riskleri ile birlikte gelir.

Ayrıca piyasadaki akı için birçok kimyasal temizleyiciden birini de kullanabilirsiniz. Hepsi saç spreyi veya tıraş kremi gibi aerosol kutularında gelir.

Akı alanına püskürttükten sonra, akıyı çatlaklardan ve yarıklardan temizlemek için sert bir fırça ve diş çekme seti kullanabilirsiniz.

Gerektiği kadar basınçlı hava kullanarak her şeyi çıkarana kadar işlemi tekrarlayabilirsiniz.  

Çevreleyen tozu fırçalayın

Sonuç

Eski lehimlerin çoğu PCB’nize veya devrenize zarar vermez. Yine de devre kartınızı lehimden iyice temizlemek istediğiniz zamanlar vardır. Lehimi çıkarmak için bir lehim aleti ile birlikte bir lehim sökme aleti kullanmanız gerekir.

Tüm aletleriniz hazır olduğunda lehimi kartlarınızdan ve bileşenlerinizden çıkarmaya başlayabilirsiniz. Projeniz için doğru lehim sökme aletini seçme konusunda yardıma veya nasıl kullanılacağına dair talimatlara ihtiyacınız varsa, lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.

Hommer Zhao
Merhaba, ben WellPCB'nin kurucusu Hommer. Şimdiye kadar dünya çapında 4.000'den fazla müşterimiz var. Herhangi bir sorunuz benimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Şimdiden teşekkürler.

Servicios