Inicio - Blog

Printplaat reparatie- Kunnen alle printplaten gerepareerd worden?

Printplaat reparatie 1

Over printplaat reparatie. Voor iedere student of liefhebber van elektronische reparatie kan de gedachte aan een defecte printplaat vreselijk zijn, zeker als het een nieuwe printplaat betreft. De meeste mensen doen uiteindelijk een defecte printplaat weg zonder na te denken of een printplaatreparatie mogelijk is voor hun elektronische apparaten. Laten we dus de mogelijke oorzaken van schade aan een PCB onderzoeken en kijken of alle mogelijke reparaties aan PCBs.

1. Wat houdt PCB reparatie in?

Bij PCB reparatie gaat het verder dan de soldeerbout.  In het algemeen gaat het om het doorsnijden van sporen en het aanbrengen van jumpers op de beschadigde of defecte printplaat. Het houdt ook in het uitboren van vias op de printplaat en het toevoegen van enkele gelijmde onderdelen op de printplaat. Idealiter zorgt een printplaatreparatie ervoor dat een beschadigde printplaat zijn oorspronkelijke functie terugkrijgt door bepaalde aspecten op de printplaat toe te voegen of aan te passen. Zoals we ook zullen zien, is het soms beter om een nieuw onderdeel te kopen in plaats van te proberen sommige defecte PCB’s te repareren.

Als het gaat om de reparatie van deze printplaten, is het van cruciaal belang om te begrijpen dat verschillende printplaten, of beschadigingen op de printplaten voor deze kwestie, verschillende reparatieparameters zullen vereisen. Bijvoorbeeld, een printplaat die verbrand is door brand zal moeilijker te repareren zijn in tegenstelling tot een machine die defect is geraakt door elektrische kortsluiting. Welnu, afhankelijk van de oorzaak van de schade, zijn voor sommige printplaten reparaties mogelijk, terwijl voor andere reparaties niet mogelijk zijn.

2. Printplaat reparatiePCB-schade en reparatie

Elke PCB beschadiging is niet het gevolg van gelijke omstandigheden. Met de variatie in de omgevingsbelasting die schade kan veroorzaken, is het essentieel om te begrijpen wat de oorzaak is van het probleem in kwestie, zodat u een oplossing voor dat probleem kunt vinden. Er moet worden gekeken naar de mogelijke oorzaken waardoor een functionele PCB beschadigd kan raken.

2.1. Mogelijke oorzaken van beschadiging van PCB’s

– Hitte en vochtigheid- Meestal bij brand zullen de meeste printplaten niet gemakkelijk te herstellen zijn, maar ook dit zal afhangen van de omvang van de door de brand veroorzaakte schade. Het zal zeer moeilijk zijn om dergelijke schade te herstellen, en het is raadzaam om voor een nieuwe PCB te kiezen wanneer de schade niet meer te herstellen is.

– Statische elektriciteit – Dit is de onbalans van elektrische lading binnen de PCB. Dus, laten we zeggen tijdens een elektrische stroomstoot, bijvoorbeeld, de sporen in een PCB zijn waarschijnlijk te kampen met schade. Daarom is het essentieel om uw apparaten uit te schakelen tijdens elektrische schommelingen

– Fysieke beschadigingen- Sommige fysieke beschadigingen kunnen zich voordoen aan een PCB wanneer deze wordt blootgesteld aan stress, kan een breuk, slijtage of scheuren veroorzaken. Wanneer een PCB per ongeluk valt, zal dit waarschijnlijk schade veroorzaken, en we moeten leren hoe we de beschadigde PCB kunnen repareren.

2.2Printplaat reparatiePCB Reparatie regels

Dus als de PCB’s defect of beschadigd zijn, hoe weet je dan welke je kunt repareren en welke printplaten niet meer te repareren zijn? Laten we eens kijken naar enkele van de noodzakelijke reparatie regels.

– PCBs met eenvoudige of lichte beschadigingen kunnen gemakkelijk worden gerepareerd.

– Afhankelijk van de problemen met de functionaliteit van de printplaat, lost het repareren van de printplaat het probleem op of niet. Bijvoorbeeld kortsluiting, of een open circuit.

– Sommige printplaten van elektronica kunnen slechts beperkt worden gerepareerd.

– Tenslotte zijn niet alle basismaterialen van printplaten geschikt voor reparatie.

Wanneer u deze basisregels van printplaat reparatie begrijpt, dan bent u goed om te gaan over de vervanging van uw PCB.

3. Hoe een defecte PCB te diagnosticeren

Hoe je een defecte PCB beoordeelt hangt vooral af van de veroorzaker van de schade. Zoals we hierboven hebben besproken, laten we het hebben over hoe je een diagnose van een PCB zal stellen en een specifieke fout zal uitsluiten.

Fysieke schade- Wanneer onderdelen van de PCB breken, misschien door op de grond te vallen en versplinteren, maar de component werkt nog gedeeltelijk, dan is reparatie van deze PCB mogelijk, meestal door remanufacturing.

Defecte componenten- Met behulp van spanningsmeters om de geleidbaarheid binnen de printplaat te meten, kan men zien of er elektriciteit op de printplaat wordt geleid, of dat de printplaat volledig defect is.

Sporenbeschadiging- U kunt de beschadiging beoordelen door het traject te scannen, op voorwaarde dat het spoor voldoende zichtbaar is. Hun samenstelling van heldere materialen gewoonlijk koper of zilver maakt hen zeer zichtbaar. Hoewel sommige dun zijn, kan het een uitdaging zijn om ze te beoordelen.

Slecht PCB-ontwerp- Hier is geen genie voor nodig. Een slordige printplaat zal consequent falen, hoe goed je hem ook repareert. In het ideale geval koopt u een nieuwe printplaat in plaats van verder te zoeken naar reparaties; dat bespaart u tijd en energie die u besteedt aan het verbeteren van het slechte PCB-ontwerp.

Stroomuitval- Hoewel gelijkaardig aan de componentuitval die ik hierboven had opgemerkt, zou u voor stroom op de raad met behulp van de voltagehulpmiddelen moeten controleren, dan kunt u snel vertellen wat herstelbaar is en wat niet.

4. Printplaat reparatieHoe een kapotte printplaat te repareren

Zoals we hierboven hebben gezien, hangt het volledig af van de basisregels van PCB reparatie en de oorzaken van de schade of een PCB reparabel is of niet. Laten we eens duiken in hoe we dan een PCB kunnen repareren die defect of gebroken is. Het is zeer begrijpelijk hoe de PCB’s een revolutie hebben teweeggebracht in de elektronische wereld in vergelijking met vroeger, toen we nog draden hadden in plaats van de gedrukte schakelingen. Met de kabels, was het een beetje gemakkelijk met reparaties die het gevolg waren van fysieke schade, maar met PCBs, kan het proces van reparatie een of andere manier frustrerend zijn als je nog een beginner bent. Dus, hier zijn enkele van de stappen die je moet volgen.

4.1 Stappen om te volgen terwijl in printplaat reparatie van gebroken PCB

1- Identificeer de beschadigde component en koop een geschikte vervanging. In de meeste elektronica wordt een spanningsregelaar gebruikt om een constant spanningsniveau te handhaven.  Hoewel het raadzaam is dat voor actieve componenten die een specifieke functionaliteit hebben, hetzelfde onderdeel wordt gebruikt om het defecte onderdeel te vervangen.

2- Plaats de printplaat op een vlakke ondergrond en zet hem vast om er zeker van te zijn dat er geen beweging optreedt tijdens de reparatie.

3- Zet het heteluchtpistool aan, en strijk het ongeveer 6 inches over de beschadigde component.

4- Gebruik een pincet en trek voorzichtig de component die gerepareerd moet worden uit uw printplaat.

5- Zet de soldeerbout aan en laat deze opwarmen tot 450◦ Celsius.

6- Plaats kopervlecht op het soldeereiland waar de component vandaan is gehaald en verwarm het met de punt van de soldeerbout.

Gebruik een alcoholdoekje om de pad en de omliggende gebieden schoon te maken.

Lijn de aansluitpinnen op de printplaat uit zodat ze overeenkomen met het nieuwe onderdeel. Zorg ervoor dat het de juiste richting heeft voordat u ze samenvoegt.

Verbind tenslotte alle aansluitingen met een soldeerbout en u kunt aan de slag.

Merk op dat deze manier van repareren perfect werkt voor bijna alle soorten beschadigingen op de printplaat. Probeer ook geen printplaten te repareren waarvan de fabrikant heeft gewaarschuwd dat de onderdelen niet gerepareerd mogen worden.

4.2 Printplaat reparatieGereedschap bij de PCB reparatie

Hieronder volgt een lijst van uitrusting die u moet hebben wanneer u een PCB-reparatie uitvoert.

Heteluchtpistool

Soldeer

Alcoholstaafje

Soldeerbout

Koperen vlecht

Pincet

Conclusie

Zoals we hierboven gezien hebben, is het zeer belangrijk om de oorzaak van de schade aan de printplaat vast te stellen vooraleer eender welke herstelling uit te voeren. Elke printplaat heeft zijn parameters die je moet controleren om uit te sluiten welk specifiek probleem je gaat aanpakken. Dus, als u een defecte printplaat tegenkomt, denk ik dat u er gemakkelijk aan zult meewerken zoals we hierboven hebben besproken. Al het beste bij uw toekomstige printplaatreparaties!

References

Hommer Zhao
Merhaba, ben WellPCB'nin kurucusu Hommer. Şimdiye kadar dünya çapında 4.000'den fazla müşterimiz var. Herhangi bir sorunuz benimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Şimdiden teşekkürler.

Servicios