Inicio - Blog

Devre Kartı Parçaları – En Kapsamlı Tanıtım Burada

Devre Kartı Parçaları

Devre kartı parçaları, tam bir devre kartı üretim sürecinde çok önemlidir.

Ancak bu soruyla çoğu kez karşı karşıya kalırsınız.

Doğru Devre Kartı Bileşenleri nasıl seçilir?

Çoğu, çabucak belirleyebileceğiniz, bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz standart hale getirilmiş kullanıma hazır parçalardır.

Diğer bileşenler projenize daha özeldir, bu da onları bulmayı çok daha zorlaştırır.

İhtiyacınız olan her türlü parçayı bildikten sonra PCB montajını çok daha kolay yapabilirsiniz.

Bir sonraki makalede size düzenli bir konuşma yapacağım.

Hadi başlayalım!

https://youtu.be/5zXwJ06ac2g

1. Devre Kartı Bileşenlerinin Tanıtımı

Tüm elektronik cihazlar birçok farklı parçadan oluşur. Bu parçalar, istenen etkiyi üretmek için akımı ve gerilimi değiştirmek ve yönetmek için birlikte çalışır. Devre kartları, her şeyi bağlı tutan ve kullanımı kolay bir biçimde sıkıştırılmıs omurga görevi görür.

Bu bileşenlerin çoğu, anlaşılması kolay şekiller, boyutlar ve renklerle çabucak belirleyebileceğimiz, bulabileceğimiz ve satın alabileceğimiz standart hale getirilmiş kullanıma hazır parçalardır. Diğer bileşenler projenize daha özeldir, bu da onları bulmayı çok daha zor hale getirir.

Mükemmel bir devre şeması, ihtiyacınız olan parçaları ve ne zaman ihtiyacınızın olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir. Bu çizimler, her bileşen türünü temsil etmek için sembolleri kullanarak devrenizin bir anlık görüntüsünü sağlar. Kesintisiz düz çizgiler, bileşenler arasındaki kablo sistemini ve bağlayıcıları gösterir. Zikzak çizgiler dirençleri temsil eder. Kapasitörler kısa paralel bağlı devreler ve benzerleridir. Elektrik tesisatının ihtiyaca göre nasıl düzenleneceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için şu makaleye göz atın: Harness: The ultimate custom guide.

Fonksiyonel bir şema ayrıca her bileşenin devre üzerindeki konumunu belirlemek için harfler ve sayılar kullanır. Örneğin, şema üzerindeki on birinci direnç “R11”dir.

Bileşenlerinin Tanıtımı

Şekil 1: Standart Baskılı Devre Kartı Montajı (PCBA) Bileşen Etiketleri

Devre Kartları

Devre kartlarının kendileri oldukça basittir. Bunlar sadece ince, plastik, dikdörtgen plakalar veya polyester filmdir. Çoğu mavi ve bronz rengindedir, ancak orada ayrıca birkaç renk daha bulabilirsiniz. Rengi ne olursa olsun, yeni kartlar bir veya daha fazla bakır iletkenli folyo katmanına sahiptir.

Çoğu kartın sadece bir tarafında bu folyo bulunur, ancak zaman zaman çift taraflı PCB’lerle karsılaşabilirsiniz. Bazı profesyonelce yapılmış (Baskılı Devre) PC’ler birçok bakır katmanına sahip olabilir. Her halükarda folyoyu devrenizin kablo bağlantısına dönüştürmek için özel asitle aşındırma yöntemini kullanmalısınız.

Bununla birlikte, önceden asitle aşındırılmış kartları satın alabilir ve bu basamağı tamamen atlayabilirsiniz. İhtiyaçlarınız ve durumunuz için doğru büyüklükteki kartı almanız gerekir.

Dirençler

Dirençler, bir devre boyunca akım akışını sınırlar. Bu küçük yatay silindirler genellikle dirençlerini ve hata paylarını belirlemeye yardımcı olan dört veya beş renkli şerit taşır. Daha büyük dirençler de bu bilgiye üzerlerinde yazılı olarak sahip olur.

Onların şematik sistemleri ayrıca bu bilgiyi sözcüklerle yazdırabilir. Her iki durumda da PCB’ler dirençleri not etmek için R harfini kullanır.

Devre Kartı Parçaları
Devre Kartı Parçaları

Potansiyometreler

Bu değişken dirençler genellikle 3 rakam kullanılarak ohm olarak işaretlenir. İlk iki rakam anlamlı sayılardır ve üçüncüsü ise 10 çarpanın gücünü gösterir.

Potansiyometreler ayrıca direnç değişimini belirtmek için bir harf koduna ve üzerlerinde bir yerde işaretlenmiş değişken direnç için bir VR (voltaj düzenleyicisi) harfine sahiptir.

Devre Kartı Parçaları

Kapasitörler

Kapasitörler elektrik yükünü depolar. Bu bileşenler küçük disk şeklindeki yuvarlak toplar veya büyük silindirler olarak gelir. Her iki durumda da bu bilgi doğrudan üzerlerine yazdırılır. PCB’ler kapasitörleri yapmak için C harfini kullanır.

Devre Kartı Parçaları
Devre Kartı Parçaları

Bağlayıcılar

Bağlayıcılar cihazınızın aynı makinedeki diğer cihazlara ve kartlara nasıl bağlandığıdır. Bu bileşenler, cihazınız ve kablolar arasında bağlantı işlevi gören plastik dış kaplamalar ve bir veya daha fazla pime sahip olma eğilimindedir.

Diyot

Diyotlar, akım yönünü gösteren bir bant ile tek yönlü elektrik bileşenleridir. Özelliklerini dış kaplamalarında bulabilirsiniz. Ayrıca LED’lere ve Zener diyotlara da rastlayabilirsiniz.

Grafikler, diyotları belirtmek için bir ok ucu ve bir çubuk kullanırken, devre kartları ise D veya CR harfini kullanır – Ok, akım yönünü gösterir.

Devre Kartı Parçaları

LED

Bir LED, veya ışık yayan diyot, ışık yayabilen bir bileşendir. Bunları tek veya çok renkli ve düşük veya yüksek akım çeşitlerinde bulabilirsiniz. Düşük güçlü, tek renkli LED’ler en yaygın olanıdır. Genellikle kendi renklerinde gelir, ancak her zaman bu şekilde gelmez.

Sadece iki bağlantı ucuna, bir katota ve bir anota sahiptir. Çok renkli olanlar, birden fazla renge ve her renk için bir takım bağlantı uçlarına sahiptir. Yüksek akım LED, fazladan ısıyı dağıtmak için büyük bir metal gövdeye sahiptir. LED’ler grafiklerde diyot sembolünü kullanır.

LED

Röleler

Röleler elektronik anahtarlardır. Enerji verilmiş röleler açık, bağlantısı kesilmiş röleler ise kapalıdır. Bu bileşenler genellikle üzerinde yazılı özellikleri olan plastik kaplamaya sahiptir. Çoğu kart röleleri nitelendirmek için “K” harfini kullanır.

Devre Kartı Parçaları

Transistörler

Transistörler belirli bir anahtar türüdür. Bunları üç bağlantı ucu ve “D” harfiyle saptayabilirsiniz. Devre kartları genellikle transistör konumlarını bildirmek için “Q” harfini kullanır.

Transistör grafikleri üç uçlu dairelerdir. Dairenin içinde, bir nokta doğrudan bir çubuğa gider, diğeri ise çapraz olarak çubuktan ayrılır ve bunlardan biri bir ok içerir.

Devre Kartı Parçaları

İndüktörler

Özünde telden çemberler olan indüktörler genellikle tanımlanması zordur. Bunları ya ham bobin teli ya da renk kodlu olarak bulabilirsiniz. Her iki durumda da bileşenleri kullanmadan önce test etmelisiniz. Neyse ki, PCB’ler indüktörü belirtmek için L harfini kullanır.

Kristaller
Osilatörler

Kristaller ve Osilatörler

Kartlar üzerinde X veya Y işaretlenen bu doğal saatler, elektronik cihazlarımızın sorunsuz ve zamanında çalışmasını sağlar. Kristal osilatörün benzersiz dış görünüşü, bu bileşenleri saptamayı en kolay hale getirir. Ayrıca üzerlerinde kendi özelliği yazılıdır.

Entegre Devre (IC)

Çip üstündeki bu tam devreleri doğru bir şekilde saptamak için biraz çaba gerektirecek. Çünkü aynı pakette birkaç farklı IC çeşidi gelebilir. Çoğu devre kartında U veya IC olarak işaretlenen bu bilgiyi bulmak için genellikle cihazın veri sayfasına bakmanız gerekir.

Veri sayfaları, cihazların bir şemasını sunar ve genelde online olarak bulunur. Devre grafikleri, bu bileşenleri temsil etmek için dikdörtgen biçiminde kalıplar kullanır.

PCB

2. Yaygın PCBA Bileşenleri

Çoğu PCB, her tür bileşene sahip değildir. Çoğu devre, farklı bileşenler gerektiren her devre ile çalışması için yardıma ihtiyaç duyar. Yine de, üst üste binen bazı parçalar var ve monte edilen her devre kartında birkaç yaygın kırık oluyor.

Bu yaygın PCBA bileşenleri şunlardır:

2.1 Yuvarlak Izgara Dizisi (BGA)

Yuvarlak Izgara Dizisi (BGA), mikroişlemciler gibi cihazları baskılı devre kartlarına kalıcı olarak monte etmek için kullanılan belirli bir yüzey PCBA tipini ifade eder.

Bir BGA’nın diğer yöntemlere göre bazı avantajları vardır. Bu bakımdan, entegre devrelerin ve elektronik cihazların üretiminde kullanılan favori bir teknik haline gelmiştir.

Elektronik üretimin yaygın bir şekli olarak yuvarlak ızgara dizisi, önceden var olan pim ızgara dizisi (PGA) teknolojilerinden türemiştir. Yuvarlak ızgara dizisi, pimleri kullanmak yerine devre kartından elektrik sinyallerini iletmek için ufacık lehim damlalarını kullanır.

Bu lehim topları, bir dizi veya düzgün ızgarada karta parça parça eşit olarak yerleştirilir ve özel bir fırında hafifçe ısıtılır. Yüzey gerilimi bileşenlerin tam yerinde tutulmasını sağlar.

Yuvarlak Izgara Dizisi (BGA)

2.2 Dörtlü Düz Uçsuz (QFN)

QFN (Dörtlü Düz Uçsuz) paketi, dört nedenden dolayı günümüzün muhtemelen en popüler yarı iletken paketidir. Bu nedenler: düşük maliyet, küçük biçim faktörü, mükemmel elektrik ve termik performans.

Diğer herhangi bir yarı iletken paketi gibi, bir QFN paketinin işlevselliği, bir baskılı devre kartına (PCB) (hem fiziksel hem de elektriksel olarak) silikon kalıpları (ASIC – Uygulamaya Özel Entegre Devre) bağlar. Yüzey montaj teknolojisini kullanır.

QFN, CSP (Çip Ölçekli Paket) olarak da adlandırılan, PCBA’dan sonra kurşunları inceleme ve bunlara temas etme kabiliyetine sahip bir kurşun çerçeve tabanlı pakettir.

QFN, bir veya birden çok pim sırasına sahip olabilir. Tek tek delme işlemi, tek sıralı yapıyı veya tek tek kesme işlemini oluşturur; her iki yöntem de geniş paketler dizisini tekli paketlere ayırır.

Çok sıralı QFN, istenen sayıda satır ve pimi gerçekleştirmek için asitle aşındırma işlemi kullanır; bunlar daha sonra genellikle bir testere ile tekil hale gelir.

QFN paketlerini seçmenin faydaları azalan kurşun endüktansı kapsamasıdır. Bunlar en uygun kısa bağlantı telleri, hafif, ince kesit ve kapladığı küçük boyutlu “yakın çip ölçekli” alan sayesinde olur.

Üstelik açıkta kalmış bakır kalıp pedi sayesinde QFN, daha iyi boyut performansına ihtiyaç duyan birçok yeni uygulama için mükemmeldir.

bakır kalıp pedi

2.3 LPKF Firması

Lehim LPKF ProMask ile direnç gösterir ve PCBA LPKF ProLegend ile baskı yapar.

Dirençli Lehim Maskesi ve Kurum İçi Direncli Lehim Prototipleme için PCBA Baskısı özellikle SMT için lehimleme kesinliği için temel bir gerekliliktir.

Profesyonel kalitede dirençli lehim maskeleri, LPKF ProMask cihazı kullanılarak biçim verilmiş PCB’lere hızlı ve etkili bir şekilde uygulanabilir. Dirençli lehim maskesi CAD programı üzerinden şeffaf olarak basılır, PCB’ye aktarılır ve geliştirilir.

Dört basit adımda, yapılandırılmış PCB’ye kısa devreler olmadan lehimleme için mükemmel bir yüzey verilir. PCBA baskısı benzer bir işlem kullanır. ProMask ve ProLegend mükemmel sonuçlar için gerekli tüm araçları ve malzemeleri içerir.

LPKF ProMask ve LPKF ProLegend, hızlı, kolay ve ucuz PCB prototipleme veya küçük partiler için temel araçlardır. Foto-optik pozlama işlemi, tüm yapıları veya sembolleri birkaç adımda PCB’ye aktarır.

LPKF ProMask ve ProLegend Dört Basit Adımda Profesyonel Son İşlem Sağlar:

1. Fotoğraf şablonu yazdırma

İstenilen düzene sahip fotoğraf şablonu, LPKF CircuitPro ve standart bir lazer yazıcı kullanılarak şeffaf olarak yazdırılır.

2. Boya uygulama

Önceden ayarlanmış boya ve sertleştiriciden lehim direncini karıştırın. Lehim direncini birlikte verilen silindir ile yapısal PCB üzerine uygulayın. PCB daha sonra 10 dakika boyunca bir konveksiyonlu fırında önceden kurutulur.

3. Fotoğraf şablonunu ortaya çıkarma

Fotoğraf şablonunu PCB üzerine konumlandırın ve her ikisini de UV-göstericiye yerleştirin.

Lazer ayarlayıcıyı 30 saniye boyunca etkinleştirin. PCB’yi çıkarın ve fotoğraf şablonunu çıkarın.

4. Dirençli lehim maskesini geliştirme ve sertleştirme

Film banyosunu banyo tozu ve sıcak su ile hazırlayın.

Film banyosunda ham lehim direncini serbest bırakmak için bir fırça kullanın. Lehim direnç gösterir, daha sonra sertleştirilir ve 30 dakika boyunca konveksiyonlu fırında temizlenir. Daha sonra pH düzeltici tüm kimyasal bileşenleri çevre dostu bir şekilde imha etmek için etkisiz hale getirir.

Entegre devre çipleri, hobi pazarında daha yaygın hale geldikçe bu liste değişebilir. Çoğu profesyonel kartta ve hesaplama işlevselliğine ihtiyaç duyan herhangi bir cihazda zaten başlıca bileşenler var.

3. PCB Bileşenleri Seçme

En iyi PCB bileşenleri, iş için en iyi bileşenleri kullanır. Bunu yapmanın başka bir yolu yok. Doğru PCB bileşenleri ile devreniz arıza için daha az hata yolu sağlayacak ve yapımı en az maliyetli olacaktır.

Bileşenleri akıllıca seçmezseniz, özellikle bazı bileşenler nadir ve pahalıysa, projenizin maliyetlerini önemli ölçüde artırabilecek sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Projeniz için yalnızca doğru bileşenleri kullandığınızdan emin olmak için birkaç şey yapabilirsiniz. Sadece bu kurallara uyun.

1. Projenizi şematik grafiklerle planlayın

Herhangi bir gerçek bileşene dokunmadan önce, projenizi sanal olarak tamamlamanız gerekir. Mükemmel bir şematik grafik size hangi bileşenlere ihtiyacınız olduğunu ve nerede ihtiyacınız olduğunu gösterecektir.

Daha sonra, uygun boyut ve miktarlara sahip bileşenler için bir malzeme listesi oluşturmak için şemayı kullanabilirsiniz.

şematik grafiklerle planlayın

Şekil 2: Yaygın PCBA bileşenleri için standart şematik semboller

2. Doğru montajı seçin.

Yüzey montajı en az maliyetlidir, ancak genellikle sadece makine tarafından monte edilen küçük bileşenlerle uygulanabilir. Bileşenlerinizi elle monte ederseniz, daha önemli bileşenlere izin veren bir delik montaj sistemi kullanmak istersiniz.

3. Bileşenleri gereksinimlerine göre yerleştiriniz.

Her bileşenin bir boşluk gereksinimi vardır. Isıyı dağıtmak ve kazara kısa devreleri önlemek için etraflarında yeterli alan olduğundan emin olmanız gerekir.

Güç parçalarının en yüksek boşluk gereksinimlerine sahip olduğunu ve ısılarının altta yatan PCB’yi fiziksel olarak yamultacağını lütfen unutmayın.

4. PCB bileşenlerinin lehimleme gereksinimleri vardır. 

Bir şeyleri elle mi yoksa tekrar bir fırınla mı lehimleyebileceğinizi bilmek istersiniz.

Bunun nedeni, kartınızı elle lehimlemek, yalnızca daha küçük alanlar ve işlevler için daha hafif bileşenlere geçmek için dikkate değer işlevleriniz için önemli, delikli bileşenler istemenizdir.

Bu kısa kurallar listesini takip ederek, projelerinizi yalnızca gerekli bileşenlerle kolaylaştıracaksınız. Bu size para kazandıracak, ancak diğer projelerde kullanabileceğiniz veya serbest bırakmadan önce projenizi test edebileceğiniz daha fazla zaman kazandıracaktır.

4. Elektronik Parçalar ve Genel Malzemeler

Mükemmel bir PCB planına sahip olmak, onları monte edecek bileşenler olmadan hiçbir ifade etmez. Bununla birlikte, sektörde son zamanlarda yaşanan değişiklikler, parçaları bulmayı zorlaştırabilir. Çoğu amatör için, parçalarınızı online olarak satın almanız veya diğer cihazlardan temizlemeniz gerekir.

Her yöntemin artıları ve eksileri vardır ve başlamadan önce ihtiyacınız olan her şeyi toplamak için önemli miktarda zaman ayırmanız gerekecektir. Malzemelerin toplanması, PCB oluşturmanın en kapsamlı yönüdür ve bunun daha hızlı gitmesini sağlamanın gerçek bir yolu yoktur.

Genellikle, ihtiyacınız olan parçaların hepsine olmasa da çoğuna sahip olacağını bildiğiniz gidilecek tedarikçilerin bir listesini yaparsınız. Online olarak harika listeler bulabilirken, yalnızca sizin kendiniz için bir liste oluşturabilirsiniz.

Bunun nedeni, parçaların kargoyla gönderilmesini beklemek yerine, parçaları ihtiyaç duyduğunuzda size ulaştırabilecek favori bir yerel mağazanız olabilir.

Her iki durumda da, tamamlandıktan sonra, elektronik parça mağaza listeniz projelerinizi yürütmek için hızlı bir referans görevi görecek ve daha kritik görevler için zaman ve paradan tasarruf sağlayacaktır.

Size yakın bir yedek parça tedarikçiniz yoksa ve çevrimiçi olarak bulamıyorsanız, bunları önceden var olan kartlardan ve cihazlardan alacaksınız.

Bunun için, bu eski donör kartları nasıl tanımlayacağınızı bilmeniz gerekir, böylece hâlen çalışan her şeyi geri dönüştürebilirsiniz. Daha yeni kartlar yukarıda belirtilen standartları kullanmalıdır, ancak daha eski kartlar bileşenlerini tanımlamak için daha kısıtlayıcı yöntemler kullanabilir.

Neyse ki, bu daha eski donanımların şemalarını online olarak bulabilmelisiniz.

4.1 Televizyon Devre Kartı Bileşenlerinin Tanımlanması

Eski televizyonlar, donör elektronik parçalarının halka açık bir kaynağıdır. Bu cihazlar genellikle televizyon olarak hizmet vermek için eskidir ve genellikle çöp kutusuna atılır. Bu aynı zamanda birçok durumda bu kartları ücretsiz olarak alabileceğiniz anlamına gelir.

Yeniden kullanmadan önce bileşenlerinin hâlen çalıştığından emin olmak istersiniz, ancak projeniz için PCB parçalarına ihtiyacınız olduğunda rahat ve eğlenceli seçeneklerdir.

Devre Kartı Parçaları

Genellikle, sadece elektrolitik kapasitörler ve dirençler hakkında endişelenmelisiniz. Bu bileşenler ısıtıldığında yıpranma eğilimindedir ve bu da değerlerini kalıcı olarak değiştirebilir.

Bileşenlerin geri kalanı iyi olmalı, ancak hiçbir şeyin yanmadığından emin olmak istiyorsunuz. Onları çıkarırken dikkatli olmalısınız, çünkü uçlarına zarar verebilir ve onları işe yaramaz hale getirebilirsiniz.

Çoğunlukla, eski televizyon bileşenlerinin üzerlerine yazdırılan şeyler vardır. Ayrıca, ortak bileşenler hâlen bu kendi makinelerinde olduğu gibi görünüyor. Eski TV kartlarında göreceğiniz tek gerçek fark dikdörtgen dirençlerdir.

Bulabileceğiniz bazı tuhaf TV bileşenleri şunlardır:

       • AM IF rezonatörü. Genellikle küçük turuncu bir kutu, bu bir osilatör kristalidir. Genellikle 455 kHz’de salınım yapar, ancak 500 veya 560 kHz rezonatörler de bulabilirsiniz.

       • Tantal elektrolitik kapasitörler. Küçük ve mavidirler.

       • Seramik rezonatörler. Bu üç pimli bileşenler, ses sinyalleri için filtre görevi görür.

       • Yüksek gerilim dirençleri. Bunlar, üzerlerinde yazılı bilgiler bulunan büyük beyaz kutulardır.

       • Gecikme hattı. Bu büyük bileşen, bir devre üzerinden sinyalleri geciktirir.

4.2 Mobil Devre Kartı Bileşenleri

Mobil devre kartlarının kullanımı genellikle televizyon kartlarından daha rahattır. Birincisi, neredeyse hepsi modern elektronik bileşen tanımlama standartlarını kullanıyor. Yani, ihtiyacınız olanı bulmak için gerekli becerilere sahip olmalısınız.

İkincisi, eski mobil cihazlar daha erişilebilir ve bulunması daha ucuzdur. Çoğu insan mobil teknolojilerini düzenli olarak yükseltme eğiliminde olduğundan, birkaç eski cihaza sahip olabilirsiniz.

Yine de, eski bir iPhone’u açmadan önce her parçanın ne yaptığını bilmek her zaman iyi bir fikirdir. Ortalama telefonunuzun içinde şaşırtıcı derecede büyük bir devre vardır ve çoğu performans için en uygun hale getirilmiştir.

Hem analog hem de dijital elektroniklerin yan yana oturduğunu ve çalıştığını görebilirsiniz.

Mobil Devre Kartı Bileşenleri

Mobil Aǧ

Çok kartlı cihazlar mevcut olsa da, çoğu mobil elektronik tek bir PCB’de bulunur. Bununla birlikte, bu PCB iki farklı bölüme ayrılmıştır: ağ ve güç. Her bölümün kendine özgü ihtiyaçları ve işlevi vardır, bu nedenle parça ararken bunları aklınızda bulundurmanız gerekir.

Ağ yarısı, tüm radyo frekansı öğelerini içerir ve tüm mobil cihazın çalışmasını sağlayan çok önemli devredir. En üstte, anten ve anten noktası, devrenin geri kalanından ayrı durur.

Anten noktasının altında verici ve alıcı devrelerini bulacaksınız.

Bu alandaki önemli bileşenler şunlardır:

Anten anahtarı. 

Anahtar, anten noktasının hemen altında bulunan 16 nokta veya ayaklı metalik ve metal olmayan parçalara sahiptir. GSM ağ cihazlarında beyaz, CDMA cihazlarında altındır. Lütfen bazı cihazların anahtarlarını PFO’larıyla birleştirdiğini unutmayın.

Güç frekansı osilatörü (PFO). 

Güç yükseltici (PA) ve bant geçiren filtre olarak da adlandırılan PFO, cihazın kablosuz sinyalini yöneten kristal bir osilatördür. Ya anten anahtarının yanında ya da içinde bulunur.

26 MHz Kristal Osilatörü. 

Ağ kristali olarak da adlandırılır. İletim sinyalleri üretir. Bu metalik kutuyu PFO’nun yakınında bulacaksınız.

Ağ IC. 

Ağ IC’si sinyal iletim mantığı sağlar. Bunu genellikle anten anahtarının ve PFO’nun altında bulabilirsiniz, ancak bazı cihazlar bu IC’yi CPU ile birleştirir.

RX ve TX Filtreleri. 

Bu kara kutular sırasıyla gelen ve giden sinyalleri filtreler ve düzenler.

Voltaj kontrollü osilatör (VCO). 

Bu IC analog ve dijital arasındaki sinyali dönüştürür.

4.3 Güç Bölümü

Güç bölümü, tüm bilgi işlem bileşenlerini içeren mobil aygıtın kalbidir.

       • Güç IC. Birkaç kahverengi renkli kapasitörle çevrili olan power IC`si, tüm cihaza güç sağlamak için pili kontrol eder. Bazı cihazlar bu devrelerden ikisine sahip olabilir

       • Merkezi İşlem Birimi (CPU). CPU, PCB üzerindeki en büyük IC’dir.

       • Flaş IC. CPU’nun yanında bulunan Flaş IC, önceden yapılandırılmış yazılımı sağlayan ROM’dur.

       • ROM ve RAM. Salt okunur ve rastgele erişimli bellek IC’leri CPU’nun yanında bulunur.

       • Şarj IC’si: Direnc 22’nin yakınında bulunan şarj IC’si pilin yeniden şarj edilmesini düzenler.

       • Ses IC. Power IC’nin yanında bulunan bu mobil cihazın ses çipidir.

       • Gerçek Zamanlı Saat (RTC): Güç IC’nin yanında bulunan bu silikon osilatör, PCB’nin saatidir.

       • Mantık IC. Mantık IC zil sesini, vibratörü ve LED’leri kontrol eder. Bununla birlikte, bunun için evrensel bir yer yok.

5. Elektronik Bileşenler Pazarını Anlamak

Bileşenler icin dağıtıcılar, elektronik ekipman üreticileri ve diğerleri için vardır. Elektronik bileşenler pazarı hakkında bilgi sahibi olmak gereklidir. Patlama zamanlarında, bileşenler kaynak fiyatlarına daha zahmetli hale gelir

Özellikle yarı iletkenler için durgunluk dönemlerinde fiyatlar düşer ve bulunabilirlik artar. Üreticilerin maliyetleri düşürürken üretim hatlarını çalışır durumda tutmasını sağlamak için planlar.

5.1 Elektronik Bileşen Eğilimi İçin Önemli Faktörler

Bilinen birçok faktör genel piyasayı etkiler. Küresel olarak ve farklı ülkeler için mevcut büyüme eğilimlerinin analizi bir faktördür. Bir diğeri ise yeni ve büyüyen elektronik sanayi sektörleridir. Otomotiv ve yeni Nesnelerin İnterneti gibi sektörler bekleniyor. Önemli ölçüde büyümek, genel büyümeyi sağlayacaktır.

Mobil ve sabit telekomünikasyon gibi sektörler, her türden bilgisayar cihazları gibi. Dahası, diğer pek çokları da iyi kurulmuş ve muhtemelen daha az büyüyecek.

Devre Kartı Parçaları

5.2 Bununla birlikte, Birçok Bilinmeyen Genel Küresel Ekonomiyi Yöneten Ekonomik Koşulları Etkileyebilir.

Elektronik endüstrisinin üretimi çoğalıyor.

Akustoelektronik ve manyetoelektronik tabanlı cihazların yanı sıra, hızlı genişleme, mikro bilgisayarlar, renkli resim tüpleri, elektronik hesap makineleri (programlanabilir hesap makineleri dâhil) gibi ekipmanların üretimini ayırt etti.

Video kayıt cihazlarının yanı sıra elektronik saatler, yüksek kaliteli stereo sistemler.

Transistör gibi bu yeniliklerin çoğu, modern yüksek teknoloji savaşı için giderek daha karmaşık elektronik cihazlara ihtiyaç duyan askeri araştırmalardan kaynaklandı.

Tüketici elektroniği endüstrisi, elektronik bileşenler için birincil son kullanıcı pazarıdır. Ayrıca, elektronik cihazlara olan talep son zamanlarda arttı. Özellikle gelişmiş pazarlarda, küresel elektronik bileşenler pazarına önemli bir çekiş sağlıyor.

Elektronik cihaz üreticileri, bunlara yönelik artan talebi karşılamak için üretim kapasitelerini artırıyor. Kablosuz İletişim Ekipmanlarına yönelik artan talep gibi.

Veri Ağı Altyapısı çok katmanlı PCB’lere ihtiyaç duyar. Gelişmekte olan pazarlarda ve Elektronik tıp endüstrisinde endüstriyel genişleme. Ayrıca, elektronik bileşenlerin pazarını artırır.

Böylece elektronik endüstrisi daha rekabetçi olacak. Ayrıca, elektronik bileşenlerin maliyetleri ve pazarları önemli ölçüde artacaktır. Bu nedenle, doğru bileşen seçimini yapmak için daha yenilikçi teknoloji gereklidir.

Sonuç

Tam olarak çalışan bir devre kartı, belirli bir işlevi gerçekleştirmek için birlikte çalışan birkaç bileşen içerir. Bu bileşenleri nasıl tanımlayacağınızı bilmek, bir sonraki projenizi planlamanıza ve oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Bunun ötesinde, sınırlarını bilmeniz gerekir ve her projede tüm bileşenlere ihtiyaç duyulmaz. Bu süreç sayesinde, makul bir süre içinde bütçe altında tamamlayabileceğiniz bir PCB projesine sahip olacaksınız.

Bileşenlere ihtiyacınız varsa, bunları eski televizyonlarda ve mobil cihazlarda bulunanlar gibi eski PCB’lerden temizleyebilir veya saygın bir tedarikçiden satın alabilirsiniz.

Parçaları satın almak daha pahalıya mal olabilir, ancak tüm bileşenlerinizin anakartınıza lehimlemeden önce çalışmasını sağlamanın tek yolu budur.

Bileşenlerinizi bulma konusunda yardıma ihtiyacınız varsa, tavsiye için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Tek noktadan anahtar teslimi bir PCBA hizmeti sunuyoruz ve tüm PCBA sarf malzemelerinizi satın almanıza yardımcı olmak için buradayız. Tüm montaj bileşenlerimiz saygın Digikey ve Mouser şirketlerinden gelmektedir.

Bu nedenle, bileşenlerimizin piyasadaki en iyi kalite ve fiyata sahip olduğundan emin olabilirsiniz.

Hommer Zhao
Merhaba, ben WellPCB'nin kurucusu Hommer. Şimdiye kadar dünya çapında 4.000'den fazla müşterimiz var. Herhangi bir sorunuz benimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Şimdiden teşekkürler.

Servicios